Alles wat je moet weten bij de keuze voor een tuinscherm

Als je in Nederland een huis met een tuin hebt, is de kans groot dat die tuin grenst aan de tuinen van je buren. Om toch wat privacy te hebben, wil je natuurlijk je tuin af kunnen schermen en daarvoor zijn tuinschermen de perfecte oplossing. Tuinschermen zijn er in alle soorten en maten, dus het kan lastig zijn om de juiste te kiezen. De blog geeft je informatie over tuinschermen om die keuze een stuk makkelijker te maken.

Soorten tuinschermen

Tuinschermen zijn, zoals de naam al suggereert, schermen voor je tuin. Je kunt ermee zorgen dat je buren minder makkelijk naar binnen kunnen kijken. Ze worden meestal gemaakt van hout, maar kunststof is vaak ook een optie. Als je kiest voor kunststof, zal je schutting niet helemaal daaruit bestaan. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van composiet, een combinatie van hout- en kunststofvezels. Dit maakt het scherm sterk, maar het behoud de onderhoudsvriendelijkheid van kunststof. Veel mensen kiezen toch voor hout, vooral omdat dat er een stuk natuurlijker uit ziet. Ook binnen hout zijn er veel opties: verschillende soorten hout hebben verschillende kleuren en levensduren. Dat laatste heeft invloed op de duurzaamheid van de soort hout. De meest voorkomende soorten hout zijn douglas, hardhout, grenen en vuren. Hardhouten tuinschermen gaan over het algemeen het langst mee. Dit betekent wel dat deze ook het duurste zijn. De laatste jaren zijn ook natuurlijke tuinafscheidingen steeds populairder. Denk hierbij aan schermen gemaakt van bamboe of boomschors.

Tips bij de aanschaf

Als je erover uit bent dat een tuinscherm de goede keuze is voor jou, zijn er een aantal dingen waar je goed over na moet denken. Ten eerste is de keuze tussen horizontale of verticale planken een belangrijke. Veel schuttingen zijn al ingesteld op de ene of de andere keuze. Meestal worden verticale schuttingen aangeraden, omdat die vele voordelen met zich meedragen. Zo lijkt de tuin groter, zijn de tuinschermen met verticale planken steviger en is de lengte van de schutting flexibeler. Daarnaast is het goed om na te denken over hoeveel doorkijk je acceptabel vindt. Als je graag zo veel mogelijk privacy wil, is het bijvoorbeeld een goed idee om voor een schutting met meer planken te kiezen. Een laatste tip is om goed te blijven communiceren met je buren. In Nederland zijn er strenge regels rondom de erfafscheiding die lang niet altijd worden nageleefd. Om een burenruzie te voorkomen is het aan te raden om de regels goed door te lezen en te volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *