De tuin beschermen

Mieren zijn overal te vinden in de tuin. Over de hele wereld vormen mieren immers tot 25% van de biomassa van landdieren. De meeste miersoorten leven in nesten onder de grond. Ze kunnen ondergronds namelijk eenvoudig reusachtige mieren complexen bouwen. Daarbij verblijven mieren het liefst in kalkrijke en droge zandgrond met een open vegetatiestructuur. Denk hierbij aan graslanden, open bossen met berken en eiken.

Mieren leven volgens een complexe en sociale structuur binnen het mierennest. Het kan zijn dat je zo’n mierennest in je tuin hebt en er genoeg van hebt.

Last van mieren in huis

Als je thuis last hebt van mieren, dan kan je niks anders doen dan ingrijpen. Niemand wil dat zijn huis vol zit en rondloopt met mieren. Vaak bevinden ze zich op vochtige plekken, tussen de plinten of in de keuken. Hier valt ook meteen het meeste voedsel te rapen voor de insecten. Aaltjes tegen mieren kunnen helpen om de mieren uit je huis te krijgen. Aaltjes kunnen worden ingezet voor de bestrijding van de larven van de mieren. De aaltjes zullen de larven binnendringen waardoor de larven van de mieren doodgaan. Mieren bestrijden is ten zeerste aangeraden als je over je keukenblad ziet lopen en het worden er alleen maar meer.

Mieren die jouw huis als eerste zien, zijn de verkenners. Als je deze mieren bestrijdt en dus kwijtraakt, dan is het mogelijk om de rest van de mieren buiten te houden. De verkenners gaan namelijk op zoek naar voedsel en brengen het vervolgens terug naar het mierennest. Eenmaal aangekomen in het nest, gaan andere werksters de verkenners volgen naar de voedselbron. Mieren laten namelijk een spoor van feromonen die zij uitscheiden achter waardoor ze elkaar moeiteloos kunnen volgen. Het beste wat je kan doen, is de verkenners te doden en met javel of sodawater de mierensporen uit te wissen.

Last van mieren in de tuin

Als je last hebt van mieren in de tuin, kan dit ook als erg onprettig worden ervaren. In de tuin kunnen we doorgaans mieren beter tolereren. Ze zorgen pas voor overlast als ze het terras ondergraven of wanneer er een gangenstelsel onder je gazon wordt gebouwd waardoor er zandhoopjes tussen het gras komt te liggen. Als mieren tussen planen en struiken nesten gaan maken, kan dit over het algemeen weinig kwaad. Je moet alleen wel opletten voordat je onkruid gaat wieden, want voor je het weet zit je hele hand of voet middenin een mierennest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *