Vergeet de deur niet dicht te doen!

deursluiter

De zin hierboven heeft vast iedereen wel eens gehoord, of een uitgesproken. Zelf kreeg ik deze ook vaak te horen van mijn moeder wanneer ik naar binnen of buiten ging, of bijvoorbeeld net van de wc kwam. Het niet sluiten van deuren zorgt vaak voor een luchtstroom die klappende deuren veroorzaakt, maar ook niet bijdraagt aan de isolatie van je huis. Het koelt door open deuren snel af in huis en is daarom niet goed voor de energierekening. Toch vergeten veel mensen vaak om tussendeuren binnenshuis dicht te doen. Gelukkig is daar een oplossing voor: de deursluiter. 

deursluiter

Wat is een deursluiter

Een deursluiter is een mechanisme dat een openstaande deur automatisch sluit. Vroeger bestond dit vaak uit een touwtje dat aan de bovenste hoek van de deur was bevestigd en aan de andere kant aan een steen vasthing die achter de deurpost hing. De steen trok zo een openstaande deur aan het touwtje simpelweg dicht. 

Tegenwoordig zit het mechaniek van een deursluiter net wat anders in elkaar. Nog steeds wordt het mechanisme aan de bovenste hoek van de deur, en aan de deurpost vastgemaakt. Nu is het echter geen steen die de deur dichttrekt, maar een veer die de deur dicht duwt. Wanneer de deur wordt geopend wordt een hefboom een stukje naar achteren getrokken, waardoor de veer een stukje ingeduwd wordt. Wanneer de deur wordt losgelaten, zal deze sterke veer de hefboom, en daarmee de deur, weer dicht duwen. De moderne deursluiter is dus de perfecte oplossing als jij ook steeds de deuren in huis vergeet dicht te doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *