VOG aanvragen: makkelijker dan ooit gaat dat online

vog aanvragen

Een VOG aanvragen is iets dat al jarenlang van mensen gevraagd wordt om bijvoorbeeld een baan, een vrijwilligersplek of een bepaalde vergunning te kunnen krijgen. Zo’n VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) wordt door werkgevers en instanties gezien als een extra screening op het gebied van de betrouwbaarheid. Enige jaren geleden moest je als aanvrager trouwens nog naar het gemeentehuis van je eigen gemeente om deze aanvraag in te dienen. Om een vastgesteld tijdstip moet je dan ook op het gemeentehuis verschijnen. Een behoorlijk omslachtige en tijdrovende procedure dus. Nu hoeft dat allemaal niet meer, want tegenwoordig kun je zo’n aanvraag in een paar minuten online afhandelen. Doorgaans ontvang je in een of enkele weken het resultaat. 

vog aanvragen

Zorgen over de uitkomst van je aanvraag? Dan is de terugkijktermijn belangrijk

Het resultaat van je VOG-aanvraag is zeker niet per definitief positief. Een klein deel van de aanvragen wordt namelijk afgewezen. Wanneer je in het verleden wel eens over de schreef bent gegaan en daardoor nu een strafblad hebt, dan staat het zeker niet vast dat je je gewenste verklaring ontvangt. De overheidsinstantie Justis, die alle VOG-aanvragen behandelt, kan dan immers bezwaren zien. Natuurlijk kijken zij wel naar of het door jou gepleegde misdrijf wel relevant is voor de reden van aanvraag van je VOG. 

Daarnaast is het van essentieel belang hoelang het geleden is dat je je delict(en) pleegde. Je moet namelijk weten dat er bij VOG-aanvragen sprake is van zogeheten terugkijktermijnen. Dit houdt in dat men van Justis maar een bepaald aantal jaren terug mag kijken in je strafblad. Doorgaans geldt hierbij vier jaar. Delicten die langer dan vier jaar gelegen gepleegd zijn tellen dan dus niet meer mee voor de aanvraag die je nu indient. Wel gelden er veel uitzonderingen op deze regel. Zorg dus dat je daarvan op de hoogte bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *